Puhkus Gruusias

Thbilisi on Gruusia pealinn. Thbilisi asub Kura (Mtkvari) jõe mõlema kalda terrassidel Ida-Gruusia keskel. Linna on nime saanud gruusiakeelsest sõnast thbili ‘soe’ kuumaveeallikate järgi, mille juurde linn (legendi järgi just nende allikate pärast) rajati ning millele omistati ravitoime. Allikatel on juba sajandeid kümbluskohad, kus on vänge väävlilõhn.

Linna arhitektuuris peegeldub hommiku- ja õhtumaade kultuuri segunemine. Vanalinnale annavad keskaegse armosfääri käänulised tänavad, basaarid ja lamedate katustega madalad majad rohkelt kaunistatud rõdudega.

Uuemad linnaosad on euroopalikud. Linna ümbritsevad metsade, aedade ja viinamägedega kaetud mäenõlvad.

Thbilisi tuntumaid vaatamisväärsused: Sulphur Baths – ajaloolised väävliveebasseinid, Narikala kindlus, Püha Nikolai kirik, Sioni kirik , Chardini tänav – Tbilisi vanim tänav, mida ääristavad moekad kohvikud, restoranid, butiigid ja kunstigaleriid jne.

Bathumi (gruusia omaladina Batumi) on Adžaaria pealinn. Bathumi ja põhja pool asuv Phothi on sisuliselt ainsad Gruusia meresadamad, sest Abhaasia sadamate üle pole Gruusia keskvõimul kontrolli.

Gruusia tuntumaid vaatamisväärsused:
  • Gruusia õigeusu kirikud ka kloostrid (Jvari, Tsminda Sambea, Tsvetitskhoveli, Motsameta, Alaverdi, Nikortsminda, Gergeti jmt)
  • Davit-Gareja kloostrikompleks Gruusia-Aserbaidžaani piiril
  • Vardzia ja Uplistsikhe koobaslinnad ja -kloostrid
  • Boržomi mineraalveeallikad
  • Viinamarjaistandused ja veinitööstused Telavi orus
  • Suusakuurordid Gudauri ja Bakurjani ning 2011 avatud mäesuusanõlvad Mestias.
  • Suur Gruusia sõjatee, mis suundub Thbilisit põhja, Venemaa suunas
  • Stalini muuseum Goris
  • Svaneetia mäed ja tornmajad
  • Musta mere kuurordid Bathumi ümbruses

Gudauri on kuulsaim ja kaasaegseim suusakeskus Gruusias, mis asub kõrgel Suur-Kaukasuse mäestikus. Guduari keskus avaneb lõunasse, kus jagub päikesepaistet ning lund. Kohalik kogemus kinnitab, et parimad ilmastikuolud saabuvad veebruaris, märtsis on värske lumesadu vaheldumisi päikesepaistega. Päevane kerge sula ja öine külm teevad hommikused sõidud eriti nauditavaks. Õhkkond, mis keskuses valitseb on võrreldamatu – segu sotsialismist, grusiinide ääretust lahkusest ja vabadusest ning mägedest õhkuva piirangute puudumisest.

Iga grusiini iseloomustab sõbralikkus ja külalislahkus. „Külalised on Jumala poolt saadetud“ — nii öeldakse igas Gruusia kodus, kui külaline uksele ilmub. Majapidaja katab pika laua, kutsub kohale sõbrad, toostiütleja ning asetab Borjomi ja oma parima veini lauale. Näiteks „Mukuzani“ on tumepunane kuiv vein, millel on täidlane ja delikaatne maitsekooslus. Teine maailmakuulus punane poolmagus vein on „Kindzmarauli“. Kogenud veinikelnerid peavad seda „imeliseks küpseks ja meeldivaks veiniks, milles on tunda suurepärast marjabuketti ja võrratut maitset“.

Kohalike toitude valmistamine on tõeline peen kunst. Ainult Gruusia kokk teab, kui palju tuleb pingutada ja fantaasiat kasutada, et saavutada tavalise maitserohelisega eriline efekt. Maitserohelise segu koriandrist, estragonist, basiilikust, tüümianist, sibulast ja mündist on laual nagu ikebana.
Pearoad on siin toitvad ning neil on suurepärased maitseomadused. Istudes gruusialaste toidulauda, tuleb kõigepealt maitsta satsivit(pähklikastmes hautatud kalkun), seejärel lobiot (lehmaherned tomatikastmes), mida iga pere valmistab omas stiilis, ning ka Kahetini rahva armastatud hašlamaad (keedetud liha kastmes).

wine-tour-east-georgia

Huvitaval kombel võib peaaegu iga Gruusia rajoon uhkust tunda oma juustusortide üle. Näiteks Imeretia juust on väga pehme ja gadazelili-mündi maitsega ning Teuleti rahvale meeldib gouda lambajuust, mida tehakse homonüümsetes kottides. Juustu kasutatakse Gruusia köögis vahepalana (naturaalselt või röstitult) ja koostisosana ka erinevates einetes.

Kõikjal Kaukaasias teatakse, kuidas valmistada liha, kuid vaid grusiinid, keda moslemite seadused ei piira, võivad tunda uhkust oma laia valiku üle. Aromaatne buglama (hautatud lammas kastmes), isutekitav bastruma (praetud veisefilee), hinkali – Gruusia mägirahva lemmiktoit (liha pole mitte hakitud, vaid noaga tükeldatud, kuni see muutub sültjaks), kutšmatši (soe toit maksast, südamest, kopsust ja keelest, mida serveeritakse õlis koos kastmega) ning traditsiooniline tšahobili (tomatikastmes hautatud kana), mida varasemalt valmistati vaid faasanist. Ja kõigele lisaks veel šašlõkk lamba-, veise-, kalkuni-, sealihast või tuurist, mida valmistatakse varrastel või Gruusia savipannil!

 

Küsi pakkumist soovitud väljumisele!

Hind sisaldab:

Lend Tallinn – Thbilisi ümberistumisega
Majutus valitud hotellis
Ekskursiooni programm
Transfeer lennujaam – hotell – lennujaam

Reisikorraldaja: Mouzenidis Travel Reg. kood: 4010360871

liisinb

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide